Pages

Nabil Fans

Klik-Klik

MARMUT CUTE

NAMA
EMEL
JENIS BAJU (RUJUK ATAS) A
B
JENIS KAIN COTTON
DRY FIT
KUANTITI BAJU 1
2
3 KE ATAS
WARNA BAJU (IKUT PILIHAN ANDA)
CADANGAN ANDA

Create a web form here

Sabtu, 12 Februari 2011

Novel Bumi CintaAssalamualaikum semua & Salam 1 Malaysia!!... sementara aku sekarang kat ofis tengah berehat.. boleh la nak update blog.. akhirnya aku dapat gune wifi kat ofis.. siap bole guna Facebook lagi.. kalau tak kena block FB.. tapi akhirnya boleh ditembusi dengan mudahnya.. kalau nak tahu.. emel aku k.. hehe..  novel Bumi Cinta nie memang best sangat2.. novelis Bumi Cinta nie... sebenarnya adalah orang indon.. tapi diorang da translate bahasa melayu.. lebih senang kita memahami jalan ceritanya..

Korang ingat lagi novel Ayat-ayat Cinta? yang pernah mencetuskan fenomena bagi kaki novel macam aku nie.. memang jalan cerita yang memang best dan menarik.. novelis Habiburrahman El-Shirazy memang seorang penulis novel yang pandai menghayalkan pembacanya.. sepanjang hari aku baca novel nie.. aku dapat bayangkan seperti aku adalah Ayyas.. watak utama novel nie.. jadi aku sarankan korang yang kaki novel mesti beli.. aku sebenarnya dari tahun lepas lagi da beli buku nie.. hehe.. oke.. lar.. korang bole tngok & baca sinopsis dekat bawah nie..... 

BUMI CINTA...

Apa yang akan berlaku, jika seorang graduan lulusan agama, bernama Muhammad Ayyas, hidup di negara yang amat menjunjung tinggi seks bebas dan pornografi, iaitu Russia? Adakah imandan kehormatannya dipertaruhkan demi memenuhi hasrat duniawi gadis-gadis muda Moskow, yang kecantikan mereka tiada taranya?

Ayyas sudah memejamkan kedua matanya. Dia ingin segera lelap. Tetapi bayangan Yelena dengan segala keindahan tubuhnya, yang baru saja dilihatnya meskipun sekejap, seolah-olah hadir di pelupuk matanya. Bayangan wajah cantik Anastasia Palazzo juga menari-nari di pelupuk matanya. Darah mudanya semakin hangat. Ayyas berusaha menepis bayangan itu tetapi tidak mudah. Bayangan itu seperti tersimpan dan menempel erat di salah satu sudut hatinya. Seperti virus di komputer yang tidak mudah dihilangkan. Ayyas merasa ujian keimanan ini terasa lebih berat daripada musim dingin yang paling menggigit sekalipun.

Rasa dingin yang mengigit itu terasa hilang begitu saja ketika dia masuk ke kamarnya yang hangat oleh pemanasnya. Tetapi virus moleknya Yelena dan cantiknya Anastasia tidak mudah dihilangkan. Meskipun dia sudah solat dan membaca Al-Quran, virus itu tidak juga dapat dihapuskan dengan sempurna, masih tersisa, hanya mampu dijinakkan. Ayyas membaca istighfar berulang kali. Lebih dari tujuh puluh kali. Dalam istighfarnya, dia teringat pesan Kiai Luqman Hakim, saat mengaji di Pesantren Kajoran Magelan dulu.

"Ingatlah nak, kecantikan wanita itu yang menjadi sebab para penuntut dan satria agung gagal dalam pertapaannya!"

Ayyas terus berzikir dan beristighfar sampai tertidur. Dalam tidurnya yang pulas, Ayyas bermimpi ada dua ekor ular masuk ke dalam kamarnya dan memburunya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...