Pages

Nabil Fans

Klik-Klik

MARMUT CUTE

NAMA
EMEL
JENIS BAJU (RUJUK ATAS) A
B
JENIS KAIN COTTON
DRY FIT
KUANTITI BAJU 1
2
3 KE ATAS
WARNA BAJU (IKUT PILIHAN ANDA)
CADANGAN ANDA

Create a web form here

Khamis, 17 Februari 2011

Langkah Pertama Untuk Bela Hamster.. !!


Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia!!....  ape khabar semua??.. harapnye sihat la hendaknya.. tapi aku still batuk lagi lar..huhu..  arinie aku nak kongsi pasal hamter!!.. haha.. siap ade org gelarkan aku ‘Mr. Hamster’ lagi.. kelakar plak.. tapi memang aku minat bela binatang.. dah banyak aku bela binatang peliharaan macam burung, ikan dan banyak lagi!!.. kalau burung seingat aku pernah bela burung ‘gembala kerbau’ dan paling aku ingat dan paling sayang sekali sekor burung nie nama die burung kunyit atau kuning.. sebab colour die yang kuning macam kunyit.. last2 burung nie mata pasal kucing yang pak cik aku bela.. geram betul.. dah la aku bela burung kuning nie dari kecik sampai besar.. jinak pulak tuh.. huhu.. Kalau ikan pulak.. lagi la banyak.. ikan emas, ikan guppy, moon fish, ikan pelaga ataupun betta fish..  akuarium pon banyak dari kecik sampai la yang besar.. dari saiz empat segi sampai la saiz bulat… haha.. nie aku da ter’belok’ cerita da nie…

Sambung balik citer pasal hamter.. bagi korang yang yang first time nak bela aku ade tips untuk langkah pertama korang nak bela hamster nie. Firstly korang mestilah minat sangat2 nak bela hamster macam aku lar.. hehe.. jangan hangat2 taik ayam dah lar..  Pastu korang sanggup tanggung risiko waktu bela hamster.. sebab hamster nie sensetif sangat2.. diorang pon ade perasaan.. lagi satu bole dapat penyakit macam2.. dan last.. semestinya hamster mati!!!!!... hukhuk.. Dan korang mest ade DUIT.. hehe.. sebabnye korang mestila peruntukan duit perbelanjaan korang dengan penjagaan hamster.

Harga permulaan hamster.... 
Syrian Hamster sepasang = RM15
Cage  Hamster                    = RM18
Serbuk Kayu                        = RM5
Makanan Hamster             = RM10

                            TOTAL    = RM48

Yeah!!.. menarik bukan.. murah lagi tu.. untuk sepasang Syrian Hamster harganya Cuma RM15 saje..  cage hamster pulak siap dengan roda mainan hamster, bekas minum air ngan bekas makanan hamster.. murah sangat2.. cage pon besar... kalau korang nak beli hamster.. gtau jew kat aku.. aku bole tolongkan..

Tips semasa nak beli hamster.. aku syorkan bawak la kawan yg lebih arif.. bawak la aku!!.. hehe.. kalau sorang2 pon x pew.. tapi dengar nasihat aku nie.. Bila korang masuk jew  kedai haiwan, pekerja akan segera melayan kita. Tanya apa yang kita nak beli. Bila dia tahu kita nak beli hamster, maka kita akan dibawa ke satu tempat yang mana terdapat satu bekas kaca sebesar akuarium yang menempatkan berpuluh-puluh anak hamster yang comel-comel, pelbagai warna berusia lebih kurang sebulan yang ready untuk dijual. Perkara pertama yang aku nak gtau korangh  “Jangan terpedaya dengan tawaran pekedai”. Ambil masa untuk pilih hamster.

Kalau aku x syorkan korang bela hamster satu jantina saje… sebab hamster pon macam kita jugak.. hidup berpasang-pasangan.. cewahhh!!.. hehe.. Sebabnye hamster nie haiwan yang suka berkawan.. jadi aku wajibkan korang beli SEPASANG tau..!!..  Pasal jantina hamster pulak.. sangat mudah nak kenal alat kelamin die.. Hamster jantan nie mestila ade testis.. kalau korang blajar science tau la ape testis tu kan? Hehe… agak besar alat kelamin hamster jantan.. yang betina pulak.. alat kelamin dan salur najis terletak berdekatan antara satu sama lain… korang mungkin mengalami masalah untuk mengenal jantina hamster sekiranya mereka terlalu kecil. Tetapi, jangan bimbang, pekedai arif tentang jantina.

Selepas korang da tau jantina…korang belek2 la dulu hamster yang nak dibeli.. bukannye ape.. korang kena la pastikan yang hamster tu sihat.. korang perlu pastikan, hamster tersebut tidak mengalami luka di badan, bulu tidak gugur, mulut tidak kudis, mata bersinar dan salur najis tidak “basah”. Ini adalah penting untuk memastikan hamster yang korang pilih itu adalah sihat. Setelah korang da pilih hamster yang nak dibeli.. jadi selesailah sudah fasa pertama atau asas nak bela hamster..  Selamat Datang Ke Dunia Hamster…!!!!.. hehe.. aku tinggalkan korang dengan jenis2 hamster.. supaya korang kenal nak bela hamster jenis ape.. hehe.. bye2..!!  tata…!! Wsalamm!!..



Syrian Hamster (Golden Hamster)
Nama Latin:Mesocricetus auratus
Ukuran: 10-18 cm
Berat: 130-210g




Campbell Hamster
Nama Latin:Phodopus campbelli 
Ukuran 8-10 cmBerat 30-45 g




Hamster Winter White 
Ukuran 7-9 cm
Berat 26-38 g





Roborovski Hamster
Nama Latin:Phodopus roborovskii
Ukuran 5-7cm
Berat 15-26g


banyak lagi jenis hamster yang ada... tapi yang nie mesti ade jual kat kedai pets punye..  Nanti aku cite lagi untuk langkah kedua bile korang da bela hamter dan cerita lanjut mengenai hamster.. oke..!!.. hehe
 

31 ulasan:

  1. kalau nak tempah cmne ehhh
    emel saya kat naeiymah@gmal.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  2. Boleh senaraikan harga utk setiap jenis.. Jika tahu la..

    BalasPadam
  3. siape tahu macammana nak jinakkan hamster... hamster saya asyik melarikan diri jer bila nak pegang dia.. jenis hamster: roborovski

    BalasPadam
    Balasan
    1. This type susah nk dipgg.dia mmg cmtu..try bwk kt places yg tak byk brg n ttutup.tu je bole dijamin slamat

      Padam
    2. roborovski mmg jenis y xduduk diam..

      Padam
  4. Kalau hamster yg matenye merah camne pulak ???

    BalasPadam
  5. Kenapa hemster saya suka gigit sangkar??saya risau sgt kalau hamster saya tu cedera...

    BalasPadam
  6. harga sepasang hamster winter white berape ekk ?? hajatnye nak beli jenis tuh sbb comel..bajet y sy simpan just rm100...agak2 cukup tak ek ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  7. Kat kdai mne dapat beli syrian hamster harga cmtu? Jmp yg mahal je..

    BalasPadam
  8. Nak mintak tolong kongsikan lbih bnyak maklumat fasal hamster ni kat emel sye liyanaathirahrahmat2303@gmail.com tq

    BalasPadam
  9. Mana dapat sangkar murah camtu???? Sy cari yang 2nd hand pon mahal lagi huaaaaa. Tolong email bole tak? Thanks sangat sangat sangat sangat. farajasmin1992@yahoo.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  10. Cmne nak jinakkan roborovski nie ea.. asal pegang dy lari .. laju plak tue .. info plsss .. eizarn_libgurlz@yahoo.com

    BalasPadam
  11. salam bro.. tumpang tanye.. bro ada jual teddybaer hamster x? kalu ada pls call saya.. 0192450936 amirul

    BalasPadam
  12. kalo nk ltak hamster jnis lain2 dlm satu sangkar bole x??

    BalasPadam
  13. kalau campbell hamster tu macam. mana ye nk beli....berapa ringgit

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  14. Harga sepasang campbell berapa.semangat dan duit tinggi nie.jangan rendahkan semangat saya dengan tidak menjawab soalan saya

    BalasPadam
  15. Harga sepasang campbell berapa.semangat dan duit tinggi nie.jangan rendahkan semangat saya dengan tidak menjawab soalan saya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  16. terima kasihhhh :)...infonya sangat berguna

    BalasPadam
  17. nak tanya mna nk dpt sangkar murah mcm tu huhu

    BalasPadam
  18. nak tanya mna nk dpt sangkar murah mcm tu huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masih boleh dapat cage rega rm18
      Size 4x6 inci. Boleh la utk starter kot?

      Padam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...